Skąd bierzemy wodę dla Gdańska i Sopotu?

Mieszkańcy Gdańska, w systemie ciągłym, otrzymują wodę z ośmiu ujęć głębinowych, jednego ujęcia drenażowego w Pręgowie, jednego ujęcia powierzchniowego w Straszynie, a część mieszkańców Żabianki jest zaopatrywana z 2 ujęć głębinowych w Sopocie. Cała sieć miejska w Gdańsku jest eksploatowana przez spółkę SAUR Neptun Gdańsk SA.

Gdańsk:
Ujęcia głębinowe – 76% ilości dostarczanej wody, w tym:
1. Czarny Dwór – 23%
Na ujęciu Czarny Dwór pracuje 30 studni, wśród których trzy to studnie kredowe (K-1 – gł. 213,5 m, K-2 – gł. 200 m, K-3, gł. 219 m). Woda z tych studni trafia razem z wodą ze studni czwartorzędowych (średnia gł. 35-40 m) i trzeciorzędowych (średnia gł. 90-94 m) do stacji uzdatniania, a po uzdatnieniu trafia do miejskiej sieci wodociągowej.  Teren ujęcia położony jest wzdłuż nadmorskiego tarasu pomiędzy Jelitkowem a Zaspą (od ul. Pomorskiej do ul. Hallera).
2. Lipce – 12%
3. Zaspa Wodna – 8%
4. Dolina Radości – 7%
5. Zakoniczyn  7%
6. Osowa – 15%
7. KrakowiecŚwibno  ujęcia rezerwowe – 1%
8. Dwa ujęcia z Sopotu – Bitwy pod Płowcami i Nowe Sarnie Wzgórze(zaopatrują część Osiedla Żabianka) – 3,0%

Ujęcie powierzchniowe Straszyn – 15%
Ujęcie drenażowe Pręgowo – 9%

Ujęcia głębinowe – kreda, trzeciorzęd, czwartorzęd
Ujęcie drenażowe – Pręgowo k/Gdańska
Ujęcie powierzchniowe – na sztucznym jeziorze Goszyn, utworzonym na rzece Raduni


Sopot:
W 2015 roku ujęcia miasta Sopotu wyprodukowały ponad 3,1 mln m³ wody, z czego mieszkańcom Sopotu podano prawie 2,4 mln m³ wody, a ponad 731 tys. m³ wody z Sopotu dostarczono mieszkańcom Gdańska. 
W Sopocie woda pochodzi wyłącznie z ujęć głębinowych. Są to: 
1. Brodwino – 46%
2. Bitwy pod Płowcami – 43 %
3. Nowe Sarnie Wzgórze – 11%


Zwiń ^

Ogólnodostępne studnie / zdroje uliczne

W Gdańsku było niegdyś wiele punktów poboru wody ze studni, tzw. zdrojów ulicznych. Obecnie nie ma już w Gdańsku studni ani pomp, które czerpałyby wodę bezpośrednio ze złóż podziemnych. Nieliczne punkty poboru wody, które pozostały, są podłączone do miejskiej sieci wodociągowej.

Jeżeli jednak pobieramy wodę z takiego ujęcia (studnia), to warto pamiętać o konieczności przegotowania wody przed spożyciem, ze względu na ogólnodostępność takich punktów. Wylewka pompy może być zanieczyszczona i pomimo że sama woda jest zdrowa, to nabrana z takiej pompy lub studni musi zostać przegotowana.



Zwiń ^

Co trzeba wiedzieć o wodzie? Siedem faktów.

Już w VII w p.n.e. grecki filozof, Tales z Miletu stwierdził, że początkiem wszechrzeczy jest woda. Bez niej nie przetrwałby żaden organizm żywy. Potrzebuje jej człowiek, zwierzę, roślina, a nawet bakteria. Jest niezastąpiona. Bez niej nie byłoby pożywienia, a bez pożywienia nie byłoby życia.

Woda to:
1. Składnik wielu tkanek i narządów
2. Rozpuszczalnik, niezbędny do prawidłowego procesu trawienia
3. Nośnik substancji odżywczych
4. Regulator, który zapewnia prawidłowy przebieg procesów życiowych
5. Substancja oczyszczająca, eliminuje zbędne i szkodliwe składniki z organizmu
6. Element pożywienia niezbędny w codziennej diecie
7. Termoregulator, utrzymuje odpowiednią temperaturę ciała

Zwiń ^

Woda w organizmie człowieka

Wśród wielu zaleceń żywieniowych, często słyszy się, że należy spożywać 2 litry wody dziennie. Zastanawiamy się po co aż tyle, skoro nie chce nam się pić. Nie zdajemy sobie sprawy jak ważną rolę odgrywa woda w naszym organizmie.

Jest jego  głównym składnikiem. Stanowi średnio 60% masy dorosłego człowieka. Utrata 3% wody z organizmu może powodować zmęczenie, osłabienie, rozkojarzenie oraz bóle
i zawroty głowy. Mogą wystąpić kłopoty z trawieniem. Odwodnienie w ilości 20% masy ciała prowadzi do śmierci. Niemowlęta są szczególnie na nie narażone, ponieważ ich mały organizm składa się w 75% z wody. W ciągu każdej doby dziecko może jej stracić ok. 1/10 masy swojego ciała. Woda zawarta w ustroju noworodka wymienia się w ciągu 8 dni.

Ilość wody zależy od:
- wieku - im człowiek jest starszy tym mniej jest wody w organizmie
- masy ciała - wraz ze wzrostem zawartości tkanki tłuszczowej spada ilość wody
- płci - mężczyźni w swoim ciele zawierają więcej wody niż kobiety

Straty wody:
Dorosły zdrowy człowiek traci w normalnych warunkach około 2-2,8 l wody na dobę. Utrata wody odbywa się:
- przez skórę 600 ml
- z moczem 1500 ml
- ze stolcem 150 ml
- w procesie oddychania 550 ml

Zwiń ^

Ile wody wypływa z kranu?

Czy wiesz, że statystyczny Polak zużywa w ciągu doby 190 litrów wody, podczas gdy mieszkańcy krajów zachodnich (członkowie Unii Europejskiej) tylko 140 l. Z czego wynika taka różnica? Najczęściej winę za taki stan rzeczy ponosi cieknący kran.

W jakiej ilości i przez co najczęściej marnujemy wodę:
  • 5 tys. litrów stracimy w ciągu roku, jeżeli nasz kran przecieka i kapie
  • z częstotliwością jednej kropli na sekundę
  • 115-150 litrów trzeba zużyć do kąpieli w wannie
  • 75-115 litrów zużywa pralka podczas jednego cyklu prania
  • 30-40 litrów zużyjemy biorąc dziesięciominutowy prysznic
  • 38 litrów zużywamy podczas ręcznego mycia naczyń
  • 11 litrów potrzeba na spłukanie toalety
Ilość zużytej wody zależy od kranu:
  • bateria z dwoma kurkami- 42l/ min
  • bateria jednouchwytowa- 12l/ min
  • bateria wyposażona w eko-przycisk- 8l/ nim
  • bateria bezdotykowa- 6l/ min
Według danych ONZ do 2015 r. blisko połowa ludności na świecie będzie narzekać na brak wody. Warto więc popracować nad rozsądnym korzystaniem z wody. Szczególnie, że 70 proc. codziennego zużycia to woda wykorzystywana na mycie i spłukiwanie toalet.

W kuchni
  • Nastawiajmy zmywarkę (a także pralkę) tylko, kiedy są pełne.
  • Nie nastawiajmy zmywarki na wstępne płukanie – to pozwoli zaoszczędzić aż 24 tys. litrów wody w ciągu roku! Z testów przeprowadzonych przez amerykański magazyn konsumencki „Consumer Reports” wynika, że wstępne płukanie wcale nie poprawia jakości mycia naczyń.
  • Owoce i warzywa myjmy w misce z wodą używając szczotki przeznaczonej do ich czyszczenia – niech woda nie leci z kranu przez cały czas mycia.
  • Do ręcznego umycia naczyń potrzeba aż 38 litrów wody. Zmywarka jest oszczędniejsza. A jeśli nie mamy zmywarki, nie myjmy naczyń pod ciągłym strumieniem wody.
  • Do podlewania roślin doniczkowych lepiej użyć wody, w której wcześniej gotowaliśmy na przykład jajka lub myliśmy warzywa. Oczywiście po jej wystygnięciu.
  • Warzywa gotujmy na parze zamiast w wodzie. Nie dość, że oszczędzimy wodę, to jeszcze zyskamy zdrowszy posiłek.
  • Żywność rozmrażajmy w lodówce, a nie w zlewie czy garnku napełnionym wodą. Poza tym, że zużyjemy mniej wody, to mniejsze jest prawdopodobieństwo, że w żywności rozwiną się bakterie.
  • Kiedy wymieniamy zmywarkę lub pralkę, wybierzmy taką, która oszczędza wodę.
W łazience
  • Naprawmy cieknący kran i spłuczkę. Przez nie wylatuje około 14% całej wody zużywanej w gospodarstwie domowym. Jeżeli kran kapie z częstotliwością jednej kropli na sekundę, w ciągu roku stracimy w ten sposób aż 5 tys. litrów!
  • Nie używajmy sedesu jako kosza na śmieci.
  • Podczas mycia zębów zakręcajmy kurek z wodą. Tą drogą ucieka około 6-10 litrów wody w ciągu minuty.
  • Do kąpieli w wannie trzeba zużyć 115-150 litrów wody, tymczasem kiedy bierzemy prysznic, możemy zaoszczędzić nawet ponad 100 litrów wody! Starajmy się też skracać kąpiel pod prysznicem – w 10 minut zużyjemy 30-40 litrów wody, a w pięć minut – 15-20 litrów.
  • Jeżeli napełniamy wannę, zatkajmy odpływ jeszcze, zanim odkręcimy wodę. Wlejmy połowę tego, co zwykle.
W ogrodzie
  • Naprawmy przeciekający szlauch i połączenia rur.
  • Ustawmy szlauch i zraszacz tak, aby leciały z niego duże krople wody. Drobna wodna mgiełka łatwiej wyparuje.
  • Zraszacze trawy ustawiajmy tak, aby woda nie leciała na ścieżki czy chodniki.
  • Podlewajmy o najchłodniejszej porze dnia, żeby zminimalizować parowanie wody. Unikajmy też podlewania, kiedy wieje silny wiatr.
  • Chodniki i podjazdy lepiej zamiatać, niż czyścić strumieniem wody.
  • Do ziemi dodawajmy kompost, aby zwiększać jej zdolność zatrzymywania wody.
  • Nie instalujmy fontann, chyba że wykorzystują wodę z odzysku.
  • Samochód myjmy używając wiadra z wodą, a nie szlauchu
Zwiń ^

Jak powstaje pragnienie i ile wody powinno się pić

Gdy spożywasz za mało płynów, lub zjesz coś słonego w osoczu wzrasta ilość składników. Zagęszczenie osocza jest sygnałem wysyłanym do mózgu (dokładnie do podwzgórza) gdzie znajduje się ośrodek pragnienia. „Nakazuje” on ustrojowi uzupełnienie wody, odbierane przez nas jako pragnienie.

Ile wody powinno się pić?
Każdy z nas potrzebuje innej ilości płynów. Wiek, aktywność fizyczna, temperatura powietrza są czynnikami wpływającymi na zapotrzebowanie organizmu na wodę.
Minimalna ilość wody, jaką potrzebuje organizm szacowana jest na 0,8-1 l /dobę.
Zalecane jest aby spożywać około 30 ml wody dziennie na każdy kilogram masy ciała. Pamiętaj, że woda znajduje się także w pożywieniu, które spożywasz.
Owoce i warzywa pokrywają około 18-20% objętości wody przyjmowanej w ciągu dnia. Nie każdy owoc zawiera tę samą ilość wody, ale np. ogórek zawiera 95% wody, a arbuz aż 99%.

Gdy chce się pić
Pragnienie najlepiej zaspokajać, pijąc wodę mineralną, niesłodzone soki owocowe, herbaty ziołowe. Należy unikać słodzonych napojów typu „soft drink” mają one dużą wartość energetyczną, zawierają konserwanty, sztuczne barwniki i kwasy.

Jak zwiększyć spożycie wody przez organizm?
- zacznij dzień od wypicia szklanki wody z cytryną, napój poprawi Twoje trawienie,
- pij małymi łykami dzięki temu Twój organizm lepiej przyswoi wypity płyn,
- jeżeli pijesz kawę lub herbatę dodatkowo wypij szklankę wody,
- jedz dużo warzyw i owoców, są one doskonałym źródłem wody,
- postaw butelkę wody na swoim biurku, będzie Ci łatwiej kontrolować ile wypiłeś.

Czy wiesz, że:
- odpowiednia ilość wody w organizmie sprawia, że skóra wygląda ładniej i dłużej pozostaje młoda.
- częste picie wody ułatwia odchudzanie, dłużej czujesz się syty.
- spożywanie wody przed wysiłkiem fizycznym obniża temperaturę ciała, poprawia pracę serca.
- w ciągu 24 godzin przez nerki przepływa 2000 ml wody, a przez ludzki mózg 1400 ml wody.
- kofeina i alkohol powodują odwodnienie organizmu.

Zwiń ^

Woda jako symbol w kulturze

Woda jest jednym z najstarszych symboli w kulturze człowieka. W wielu wierzeniach to materia pierwotna, początek przyrody, wszystkiego co żyje. Jest jednym z żywiołów (czterech w kulturze europejskiej, pięciu w tradycji chińskiej i japońskiej, czy trzech w tradycji celtyckiej - tu woda jest tylko częścią jednego żywiołu).

Woda przeciwstawiana jest innym żywiołom: ogniowi, powietrzu i ziemi (w kulturze europejskiej), ogniowi, metalowi, drewnu i ziemi (w kulturze chińskiej), ogniowi, powietrzu, ziemi i piorunowi (w kulturze Japonii). W tradycji celtyckiej żywioły to Ziemia, Ogień i Sztorm, woda jest częścią tego ostatniego. To symbol chaosu, zmienności, niestałości, przeobrażenia, płodności, potęgi, mądrości, prawdy, dobra i zła, cnoty, łaski, zapomnienia, kosmicznego umysłu, magii, kobiecości.

Woda jest częstym elementem mitów kosmogonicznych. Bywa też uważana za medium ułatwiające przejście z jednego świata do drugiego. W mitologii starożytnej Grecji Charon przewoził łodzią duszę zmarłego do Hadesu, gdzie pijąc wodę ze źródła Lete zapominała ona o minionej egzystencji. W wielu religiach zanurzenie w wodzie symbolizuje oczyszczenie i odrodzenie (chrzest).

W Biblii (Starym Testamencie) woda jest symbolem zagłady. Bóg zsyła na ludzkość potop, z którego ocalał Noe z rodziną. Natomiast w odmętach Morza Czerwonego giną wojska faraona ścigające Izraelitów uciekających z Egiptu. W Nowym Testamencie woda i wino symbolizuje ludzką i boską naturę Chrystusa. W Kanie Galilejskiej dokonuje się cudowne przemienienie wody w wino. Kiedy Chrystus umiera na krzyżu i Rzymianie włócznią przebijają Mu bok, wypływa krew i woda.

Zwiń ^

Woda w przyrodzie

Co rozumiemy pod pojęciem cyklu hydrologicznego? Można powiedzieć, że to "my" w każdej cząsteczce! Cykl hydrologiczny (obieg wody w przyrodzie) opisuje istnienie i ruch wody na, w i ponad powierzchnią Ziemi.

Woda na Ziemi jest w ciągłym ruchu i zmienia swoje formy, od stanu ciekłego, poprzez gazowy do stałego i na odwrót. Obieg wody trwa od miliardów lat i całe życie na Ziemi jest od niego zależne.

Obieg wody nie ma punktu początkowego, ale możemy prześledzić cały cykl poczynając od oceanu. Siłą napędową procesu obiegu wody jest Słońce. Podgrzewa ono wodę w oceanie, która paruje i w postaci pary unosi się nad oceanem. Wznoszące prądy powietrzne przenoszą parę wyżej, tworząc chmury. W określonych warunkach drobniutkie kropelki łączą się ze sobą w większe krople i opadają na ziemię jako deszcz, śnieg lub grad.

Śnieg, gromadząc się na powierzchni Ziemi z czasem przekształca się w pokrywę lodową i lodowce, które mogą zatrzymać zamrożoną wodę na tysiące lat. Ziemia wchłania opady atmosferyczne i gromadzi je w postaci wód gruntowych.
W niektórych miejscach wody gruntowe wydostają się na powierzchnię i tak powstają źródła. Z nich biorą początek strumyki, te z kolei łączą się ze sobą w większe strumienie i rzeki, które wpadają do morza lub oceanu. W ten sposób zamyka się obieg wody w przyrodzie. Proces zaczyna się od nowa.

Zwiń ^

Kim jest sommelier?

Ludzie, którzy zawodowo degustują wodę (tak jak wino) to sommelierzy. Badają oni smak, zapach oraz terroir, czyli właściwości wynikające z pochodzenia z określonego regionu.

Sommelierzy potrafią podobno nawet doradzić jaką wodę pić po zjedzeniu określonej czekolady czy sera żeby odświeżyć smak w ustach.

Zwiń ^

Water Bar w Tokio

W Tokio został otwarty Water Bar, w którego ofercie znajduje się 20 gatunków wody mineralnej. Podawana jest ona solo, bądź ze smakiem - limonki, pomarańczy, grejpfruta czy też z zapachem kiwi, cytryny, truskawki, wiśni.

Serwuje się również kilka gatunków herbat przygotowywanych na bazie wody mineralnej. Filip Wretman z Nowego Jorku, jeden z niewielu na świecie wodnych sommelierów uważa, że wody z różnych źródeł oddziałują na nasze podniebienie. Podawanie wody ma również ogromne znaczenie podczas degustacji dobrego wina, ponieważ przepłukanie kubków smakowych i zwilżenie śluzówki, pozwala lepiej delektować się smakiem wina. Podobnie jest w przypadku kawy, co powszechnie stosują Włosi, bo oprócz podniesienia walorów smakowych, woda pozwala na uzupełnienie płynów w organizmie, których utratę powoduje kawa.

Zwiń ^